Vad är den optimala inomhustemperaturen i lägenhet?

Hur vår inomhustemperatur i lägenhet ser ut kan ha en ganska stor påverkan på vår hälsa, men frågan är vad den bästa temperaturen för oss egentligen är och hur varmt/kallt det faktiskt får vara. Nedan ska vi tala lite mer kring frågorna ”Hur varmt eller kallt ska det vara i lägenheten?”, ”Kan man få ersättning om lägenheten är för kall?” samt generellt gå in på mer om inomhustemperatur i lägenhet.

Vilken temperatur mår vi bäst av?

Enligt Folkhälsomyndigheten uppskattar de flesta av oss när en lägenhet ligger på mellan 20 och 23 grader. Det är då vi mår som bäst och har optimala förhållanden. Om det är kallare än 18 grader eller varmare än 26 grader börjar vi överlag må sämre. Om man känner att det är för kallt i lägenheten ska man se till så att ens hyresvärd eller bostadsrättsföreningens styrelse blir kontaktad för att mäta temperaturen.

Temperaturen på golvet får inte vara kallare än 16 grader, och när själva temperaturen i rummet mäts görs detta en meter upp från golvet. Vid för kalla temperaturer är det hyresvärdens eller styrelsens jobb att fixa problemet. Ta reda på mer om just hyresrätter genom att klicka här.

Ersättning för en lägenhet som är för kall

Hur hög eller låg ens inomhustemperatur i lägenhet får vara beror på årstiden: under sommaren kan det vara okej med upp till 28 grader medan den under resten av året bör ligga på omkring 20-24 grader. Det är fullt möjligt att få ersättning i form av en hyresreduktion om temperaturerna är rent för låga eller höga.

Tänk på att det är hela lägenheten som måste vara för varm eller kall, och man kan därför inte klaga på ett enda rum eller precis vid fönstret. När man har upptäckt att ens inomhustemperatur i lägenhet inte är optimal ska man ta kontakt med antingen kommunens miljökontor eller hyresvärden för att skicka in ett klagomål.

Vad klagomålet kan leda till är att ens inomhustemperatur i lägenhet antingen höjs eller sänks beroende på problemet, men det är dessutom möjligt att få kompensation för att man har bott en tid i en lägenhet utan optimal temperatur. Pengarna dras bort från ens hyra under månaderna då det var problem med ens inomhustemperatur i lägenhet. Om du redan nu känner att det är för varmt eller kallt, be omedelbart om att en temperaturmätning ska ske.