Skaffa katt till lägenhet

Bor du i lägenhet och vill ha en katt? Katter är ju fantastiska djur. Sen är det ju mycket mera praktiskt eftersom man inte kan lämna hundar ensamma på mamma sätt. Men katter vill ju mest bara vara för sig själva, så bara de har mat så struntar de helt och hållet i dig. Men om du bor i lägenhet och vill ha katt så finns det en del som du bör tänka på.

Innekatt eller utekatt?

Hur bor du? Har du hittat nytt boende i Göteborg eller i Jukkasjärvi? Kanske du bor precis vid ett skogsbryn och därför har väldigt nära till naturen? Det är ju bäst så, för om du bor vid en hårt trafikerad gata så är det klokare att ha en innekatt som inte får gå ut.

Om du nu väljer en katt för att ha inomhus så bör du också tänka på vad det är för kattras du väljer. Vissa katter har nämligen mer längtan ut till naturen än andra. En norsk skogskatt är inte så bra att välja, de har behov att komma ut. Men däremot är en Ragdoll en perfekt innekatt. De är ju så otroligt lata och vill helst bara ligga och gosa i ditt knä hela dagarna.

Bor du högt upp i ett hus eller långt ner? Detta är ju också en faktor om du vill släppa ut din katt på dagarna. Om du bör högt upp i ett trapphus, kanske på 6-7 våningen så kan det blir

Vad säger ditt hyreskontrakt om husdjur?

Om du bestämmer dig för att du faktiskt vill ha katt, var noggrann med att först och främst kolla upp att du får ha katt enligt ditt hyreskontrakt. Om det inte står något specifikt förbud mot husdjur så får du ha alla husdjur som är lagliga att ha som husdjur, så klart även katt. Normalt sett brukar man få ha husdjur i alla vanliga lägenheter. Det kan dock vara annorlunda och särskilda regler i servicelägenheter. Dessutom är det rätt förekommande att man säger nej till husdjur i andrahandskontrakt, så där är det extra viktigt att kolla upp noggrant vad den som hyr en lägenhet i andra hand faktiskt vill.