Röklukt i lägenhet från grannar – Vad gör man?

Det kan vara jobbigt om man själv inte gillar röklukt och man jämt och ständigt måste känna röklukt i lägenheten från grannarna. Så vad kan man egentligen göra? Det bästa är ju att säga till grannarna direkt, men hjälper det? 

Skydda främst dig och din egen lägenhet mot rök

En inrökt lägenhet kan bli en kostsam historia för den som röker i lägenheten. Att en sanering av en inrökt lägenhet kostar tio- tjugo tusen kronor är inget ovanligt. Detta är förmodligen vad dina grannar kommer att råka ut för om de röker i konstant lägenheten. 

Men det är tyvärr inte bara så enkelt. Om du har otur kan även din lägenhet bli så inrökt så att den måste saneras. Detta kan hända om din lägenhet ligger alldeles intill din rökande grannens lägenhet. Det kan vara så att det är fel i ventilationen så att röken från dina grannar kommer in i din lägenhet och du vill ju inte ha en lägenhet som luktar som en hel gammal industristad

Vad ska man göra med grannar som röker för mycket

Det du måste göra om du störs för mycket av dina grannar eller om du är orolig för din lägenhet är att ta upp detta med din hyresvärd eller någon representant för föreningens styrelse om du bor i en bostadsrätt. 

Man kan be grannen att hålla sig under köksfläkten eller gå ut. Det man även kan göra är att kontrollera ventiler och ventilation för att se till att de fungerar så bra som de ska. Påträffas fel så kan man se till att de blir åtgärdade. 

Det är mycket möjligt att en hyresvärd kan säga åt rökande grannar att de måste röka utomhus. Förmodligen kan de även bli ombedda att flytta om det stör andra grannar för mycket. Men i sådana fall, försäkra dig om att inte din lägenhet har blivit skadad så att även den måste saneras.