Regler för lägenhet i källare

Om du trodde att det bara var att flytta in i en källare och bo där så har du fel. Det finns en hel del regler man måste kolla upp och få se till att allt är som det ska vara och ändå om du tycker att det går bra att ordna en lägenhet i en källare så är det inte riktigt säkert på att du får det. Källare är egentligen inte gjorda för sånt. 

Dessa regler gäller för att ha en lägenhet i källare

Bostadsmarknaden i Coronatider är inte den lättaste att hantera, men vi får försöka hjälpas åt så mycket som möjligt. Jus nu kanske man tycker att det är en jättebra och mysig idé att bo i en källare, antingen att kunna ha källaren som en hel lägenhet där eller ordna ett rum att bo i. Men det är vissa saker du måste tänka på, för det gäller stränga regler som gäller. 

Bygglov

Oavsett om du tycker att du kan bo där eller hyra ut ett rum i din egen lägenhet så  måste du faktiskt få bygglov. Så är det eftersom du använder en del av lägenheten för ett annat syfte än vad som var avsett. 

Utgångar

Alla byggnader måste ha minst två utrymningsvägar och lägenheter måste ha en dörr. Fönster kan användas som utrymningsvägar, men om du bara har en trappa och dörr från källaren kommer du inte att få bo där. 

Fönster

Om du inte har fönster så kommer du överhuvudtaget inte att få använda källaren som lägenhet. Det är krav enligt lagen att bostäder måste ha fönster för att få kallas bostäder, 

Höjd

Höjden måste räcka. Om det är för lång höjd så kommer du inte att få bygglov eller tillstånd för att få använda källaren till att bo i. Den minsta höjden på taket är 2,10 meter. 

Ombyggnationer

Om du behöver bygga om något installera vatten eller liknande, kontrollera noggrant med din kommun om vad du faktiskt får göra.