Hur vet man om en vägg är bärande i lägenhet?

Visst kan det vara trevligt att renovera när man nyligen har flyttat in i sin nya lägenhet, och ett av de arbetena som man vill utföra kan vara att börja riva väggar. Som man säkerligen förstår är det här ingenting som man omedelbart kan göra då det gäller att bland annat kontrollera om väggen är bärande eller inte.

Om man river en bärande vägg utan att ersätta den med någonting som på samma vis håller upp bostaden kan det resultera i katastrofala följder såsom att sprickor bildas, att väggar och golv flyttar på sig samt till och med att lägenheten kollapsar. Nedan ska vi svara på frågan ”Hur vet man om en vägg är bärande i lägenhet?” och mycket mer.

Att kontrollera om väggen är bärande

Det är ibland möjligt att se om man har att göra med en bärande vägg, men om man inte är helt säker ska man absolut kontakta en expert för att hjälpa en på traven. Om man har fel kan lägenheten som sagt kollapsa, så det är värt att ta det säkra före det osäkra.

Några sätt att svara på frågan ”Hur vet man om en vägg är bärande i lägenhet?” kan vara att ta en titt på tjockleken. Bärande väggar är vanligtvis tjockare än 100 millimeter och det är inte sällan som de är tillverkade av mycket robusta material såsom betong eller tegel. När allt kommer till kritan är det dock alltid bäst att vända sig till en expert för att vara helt säker, och om man är bosatt i en lägenhet kan det behövas tillstånd för att få riva väggar. Hitta din perfekta lägenhet idag och dra igång med byggnadsprojektet!

Regler om arbeten som får utföras i en bostadsrätt

Det finns mer att fråga sig än ”Hur vet man om en vägg är bärande i lägenhet?”. Även om man har fått bekräftelse gällande detta måste man be styrelsen om lov innan man river en bärande vägg. Om man dock exempelvis ska byta ut köksutrustning eller golv är detta ofta ingenting som man behöver be om lov för.

Det är inte bara bärande väggar som kräver tillstånd, utan att ändra på ledningar för vatten, värme, gas, avlopp och liknande kommer utan tvekan att kräva godkännande från styrelsen. Om man inte är säker på att projektet som man planerar är tillåtet ska man alltid kontakta styrelsen oavsett vad.