Hur länge får man spela musik i lägenhet?

Gillar du att spela hög musik hela dagen lång? Eller störs du av grannar som spelar hög musik i sin lägenhet? Då kanske du undrar över hur länge man egentligen får spela musik i en lägenhet. Jo, svar på dina frågor och vad som egentligen gäller för att spela musik i lägenhet får du här.

Du kan spela så länge du vill

Först och främst – Du får spela musik i din lägenhet hur länge du vill. Hela dagarna i sträck. Fast det är om du inte stör någon. Om du spelar musik på så låg volym så att bara du hör musiken, eller om du har hörlurarna på. Ja då kan du ju spela musik hur länge du vill i din egen lägenhet. Det gör ju ingenting. Då är det ju bara du som kan klaga på dig själv om du tycker att du spelar musik för länge.

Däremot, du får inte störa dina grannar. Om du spelar på för hög volym har grannarna rätt att säga till dig. Det samma gäller om du spelar musik för länge på kvällarna. Om du spelar alldeles för högt ljud alldeles för sent på kvällarna så har grannarna inte bara rätt att säga till. De kan även tillkalla hjälp från störningsjouren. I värsta fall, om störningarna upprepar sig, så kan du bli av med ditt hyreskontrakt. Eller så kan föreningen be dig flytta så att du måste söka en ny bostad. Men då måste du upprepa samma misstag flera gånger, alltså spela hög musik för länge på kvällarna.

Spela musik i lägenheten, men stör inte

Hur länge man får spela musik i lägenhet skiljer sig lite åt. Men normalt sett får man överhuvudtaget inte störa grannar med ljud efter klockan tio. Då ska det vara tyst. Men man bör sänka ljudet från musiken och även från TV:n redan klockan nio på kvällen. Detta är det vanliga reglerna, men en del bostadsrättsföreningar har egna regler, så du bör kolla upp i ditt eget kontrakt om det står något om det här. Men ibland får man uttryckligen inte spela musik på hög volym efter klockan åtta på kvällen.