Elförbrukning för lägenhet, 3a

Normal elförbrukning en 3a ligger på 3500-4500 kwh per år. Kostnaden för elförbrukningen på en 3a ligger kan vara allt mellan 500 till 800 kronor per månad beroende på en rad olika faktorer som var du bor, vilket elbolag du köper din hushållsel och hur mycket el du faktiskt förbrukar. 

Elförbrukningen för en 3a varierar mycket.

Den genomsnittliga elförbrukningen för en lägenhet, en 3a, skiljer sig rätt så mycket åt beroende på en rad olika faktorer. Förbrukningen kan gå ner till snittpriset för en 1a ligger som ligger på mellan 1500-3000 kwh. Eller som normal elförbrukning för en tvåa på 3000 kwh per år. Eller så kan den gå upp till en normal fyra på 4000 kwh per år. Kostnaderna skiljer sig därigenom också mycket. Ett normalpris för hushållsel för en 3a är mellan 600-700 kronor per månad, men vad man faktiskt får betala beror på många olika faktorer. Men desto större den är, desto större är i regel kostnaderna.

Hur får man ner elförbrukningen för en 3a? 

Hur stora treor är kan vara mycket olika. Normala storlekar är allt mellan 60 kvm till 80 kvm, och de kan variere mer än så. Större lägenheter är i regel dyrare och förbrukar mera hushållsel än mindre lägenheter. Det här gäller också 3or. Hur blir då en större trea dyrare? I en större 3a får man plats med flera vitvaror och större maskiner, alltså mer teknik som drar mera el. Dessutom är risken större att man låter lyset och olika prylar vara på i onödan i större lägenheter.  

Om du vill så kan du jämföra olika leverantörer av hushållsel, men även bland de dyraste och billigaste brukar det inte skilja så mycket som ett par hundralappar om man jämför totalkostnaden per år med samma elförbrukning. Vad du själv gör och hur mycket el du förbrukar är betydligt viktigare för dina totala kostnader än vilket elbolag du väljer. 

Det som avgör hur stora kostnaderna blir är alltså hur stor din elkonsumtionen är. Du behöver alltså inte söka ny bostad för att få ner kostnaderna, det räcker med att du är medveten om din elkonsumtion. Om du har tvättmaskin, torktumlare eller torkskåp så stiger kostnaderna för hushållselen. Om du vill kunna spara kostnader för elförbrukningen i din 3a bör du alltså undvika vitvaror som drar för mycket el som tvättmaskiner, servrar och allt sånt som egentligen inte behövs.