Buller i lägenheten – Vad ska man göra?

Det kan vara riktigt svårt att stå ut med buller och annat oväsen i lägenheter. Oljud under längre perioder kan påverka människor negativt på många olika sätt. Det finns gränsvärden buller i lägenhet som man får försöka att leva med. Men när oljudet överstiger dessa gränsvärden kan det bli outhärdligt. Oftast blir man riktigt trött och har svårt att fokusera på annat än ljudet. Vad kan man göra för att bli av med buller- och oljudsproblem? Här är några saker du kan göra för att få bukt med bullrandet och väsnandet. 

Hitta källan till bullret

Först och främst måste man hitta själva källan till bullret eller oljudet. Kommer det från fläktsystemet? Är oljudet konstant eller kommer det i perioder? Hur mycket överskrider det de gränsvärden buller i lägenhet? Om du har möjlighet att mäta ljudstyrkan under bullrandet så gör det. Mät gärna under flera tillfällen och anteckna nivåerna. Om bullret kommer i perioder bör du även mäta ljudnivån när det inte bullrar i lägenheten. Då kan du visa hur stor skillnaden är. 

Prata med hyresvärden

Det finns som sagt gränsvärden buller i lägenhet som måste följas. Visa hyresvärden dina mätningar och beskriv problemen och ljuden som plågar dig. Hyresvärden gör det hen kan för att hjälpa dig med problemen. Vissa saker kan dock inte alltid åtgärdas. Om det till exempel är ett fläktsystem som väsnas, kan det vara svårt att göra något åt det. Om det är en granne som är källan till oljudet kan det vara lättare att åtgärda. Det kan räcka med en enda varning från hyresvärden.

Om oljudet kommer från ett byggarbete eller något liknande kan du behöva kontakta de ansvariga för detta för att lösa problemen med buller. Vid byggarbeten får man försöka att leva med oljudet, så länge det inte blir allt för extremt. 

Flytta till en annan lägenhet

Att flytta borde vara allra sista utvägen, men i vissa fall kan det vara nödvändigt för att man ska kunna få lite lugn och ro. Man ska inte behöva må dåligt på grund av oväsen i sitt eget hem. Kika lite på bostadsmarknaden och håll ögonen öppna efter ett mer fridfullt och lugnt boende. Om du är ljudkänslig kan det vara bra att leta efter en lägenhet lite mer i utkanten av samhället eller stan. Där är det ofta mycket lugnare. Om du verkligen inte kan stoppa bullret eller oljudet i din nuvarande lägenhet bör du alltså överväga att flytta ut.