Läckra recept på rätter i lergryta.

hel kyckl

HEL KYCKLING I LERGRYTA
1 kyckling på 1 – 1,5 kg
salt, peppar och förslagsvis salvia, rosmarin

Krydda kycklingen och lägg ned den i grytan. Sätt på locket och ställ in i kall ugn. Sätt temperaturen på cirka 225 grader och timern på 90 minuter. Kolla med termometer — när kycklingen är 70 grader i mitten på tjockaste stället är den klar! Låt den vila en stund innan du skär upp och serverar.

KYCKLINGFILÉ OCH ROTSAKER — ALLT I ETT!

4 kycklingfiléer
8 potatisar, kålrot, morötter …
purjolök
salt, peppar, örtkryddor som förslagsvis rosmarin

Skär rotfrukterna i mindre bitar och purjon i breda skivor.
Lägg ned i grytan, krydda och rör om.
Krydda filéerna och lägg ovanpå.
På med locket eller täck med folie om du har en gryta utan lock.
In i kall ugn. Sätt temperaturen på 200 grader och timern på 80-90 minuter.
Maten ”öser sig själv” och hela middagen är klar samtidigt. Med smaker och maximal näring i behåll. Och den snygga grytan håller maten varm på bordet.

SAFTIG JULSKINKA i lergryta
Det här behöver du:
2-3 kg rimmad benfri och lättrökt skinka
1 stor eller 2 små gula lökar
1 större morot
10 svartpepparkorn
10 vitpepparkorn
1 tsk kryddnejlikor
2,5 dl vätska – vatten, rödvin, svart vinbärssaft …
Så här gör du:
Skölj köttet i kallt vatten, lägg det i grytan med svålen uppåt och stick i en ugnstermometer som kan läsas av utanför ugnen. Häll över vätskan. Skiva lök och morot och lägg över skinkan samt strö över kryddorna.
Ställ grytan i en kall ugn och sätt ugnstemperaturen på 225 grader. När termometern i köttet visar på 69 grader tas grytan ur ugnen och skinkan ur grytan och får kallna. Ta bort eventuellt nät och griljera.

Grytan läggs i blöt under 12 timmar innan första användningen!

 

MUSTIG KÖTTGRYTA

1 kg fransyska, lök och vitlök, morötter. Persilja, lagerblad, timjan. Rött vin, rödvinsvinäger. Smör, salt och peppar.

Skär i bitar och marinera i vin, vinäger och kryddor under minst 8 timmar.

Häll alla bitarna i durkslag men spara marinaden. Bryn dem sedan i stekpanna med smör, lägg över i lergrytan och slå på den sparade marinaden. På med locket och in i kall ugn. Ställ termostaten på 175 grader och timern på 2 timmar.